TILLBAKA TILL FRAMTIDEN!

När vår farmor Svea startade sitt bageri ”Sveas Hembageri” i Gillstad så var det självklart att ha vedeldad ugn. Det var det vanligaste sättet att baka av bröd på 40-talet.

Idag kan det tyckas konstigt att man startar upp med vedeldat stenugnsbröd igen. Fast utvecklingen har kommit långt när det gäller dagens ugnar i bagerierna så kan man inte få ett så gott bröd som man kan få i en vedeldad stenugn där till och med vilken ved man använder sätter sin karaktär på brödet. Mesta dels av det bröd som vi bakar i stenugnen är surdegsbröd. Det är naturligt sätt att jäsa brödet på och som har mänga positiva egenskaper. T.ex. Så håller sig brödet sig i flera dagar och ändrar sin smak karaktär för var dag. Brödet smular inte och man behöver inte ha brödet i plastpåse utan det mår bättre av att ligga i en papperspåse. Den skorpan som brödet har skyddar den från att torka. Självklart så är det ju både gott och nyttigt också.

Hälsningar Per Larsson o Elin Wahll