GASTRONOMISKA AKADEMIENS DIPLOM

17/1 2009 Fick Nordpolen ta emot priset

För ett känsligt bevarande av 100-åriga traditioner i både miljö och sortiment

Ett av den dryga handfull kulturhistoriskt intressanta kaféer och konditorier som finns kvar i Sverige är sekelgamla Conditori Nordpolen, nyligen renoverat med varsam hand för att motsvara dagens krav på praktiska och inbjudande butiks- och serveringslokaler. Att röra vid ett sådant ställe är som att renovera en antikvitet. Det får man egentligen inte göra, men konditor Stig Larsson tillsammans med sin familj har lyckats göra det och ändå kunnat behålla traditionen samtidigt med ställets särart.
Varför Conditori Nordpolen? Jo, polarfararen Salomon August Andrée provflög sin luftballong över Västergötland inför den uppmärksammade expeditionen till Nordpolen. Han gick ned för landning på ett fält utanför Vara, och stärkte han sig med en kopp kaffe i samhället innan färden gick vidare. Ett bryggeri och ett nykterhetscafé i Vara tog senare sina namn efter målet för polarresenärens resa. Oberoende av fikatrender och modenycker, hälsobudskap och sockerdebatt, existerar Conditori Nordpolen på Västgötaslätten i dag på starkare ben än någonsin med fräscht sortiment och ändamålsenliga lokaler.

Diplomet delades ut av Hans Alfredsson. På bilden står Per, Elin och Stig tillsammans med Karl-Jan Granqvist.