BAKGRUND

Conditori Nordpolen är ett klassiskt conditori med anor från 1903 då systrarna Alma och Alvida Jansson startade konditoriet.

Conditori Nordpolen drivs numera som aktiebolag och är ett typiskt småföretag / familjeföretag som drivs av syskonen Tina, Per och Elin.

Ca 25 personer är sysselsatta i rörelsen som består av ett nytt modernt bageri, försäljnings- och serveringslokaler. Under sommarhalvåret har vi också trädgårdsservering.

NORDPOLSDIKTEN

Över isberg till Nordpolen ville de fara,
Strindberg, Fraenkel och August Andrée,
Men vinden tog Svea och förde de tre
till platsen där senare blev ett Café,
uti Vara!

Under de 100 åren hos Conditori Nordpolen har den röda tråden varit:

Högsta kvalité
Utsökta bakverk
Vänligt bemötande
Avstressande miljö

Någon har till och med sagt att här finns norra Europas förnämligaste bakverk!

NAMNET

Varför ett så arktiskt namn som ”Nordpolen”?
I slutet av förra seklet levde en man: Salomon August Andrée, han var upptäcktsresande och forskare. Hans stora intresse var att flyga luftballong. Han hade en stor dröm att en gång få flyga luftballong till Nordpolen.

Under en av sina testflygningar 14 juli 1894 startade han från gasverket i Göteborg (Han skulle testa möjligheten att kunna styra sin ballong med så kallade styrlinor).
Vinden var västlig och på eftermiddagen passerade han Vara. Han landade på en åker tillhörande en gård som heter Glädjen. Det berättas att Andrée med ressällskap tog sig in till Vara och ”ägnade sig åt umgänge med Varaborna”.

Tre år senare startade Andrée sin ödesdigra resa från Danskön på Spetsbergen mot Nordpolen. Han kom inte så långt, 65 timmar senare nödlandade han i isen på Vitön.
Inte förrän 1930 hittade en expedition kvarlevorna och utrustningen i isen med bl.a. utförliga dagböcker och oframkallad film.

När systrarna Alma och Alvida startade sitt conditori kom de att tänka på Andrées besök i Vara 1894. Då 1903, var ju Andréexpeditionen fortvarande försvunnen och de beslöt att hedra Andrées minne med att kalla conditoriet för ”NORDPOLEN”.